Sekishoku Elegy
Títol de l’edició espanyola: Elegía Roja
Autor: Seiichi Hayashi
Anys: 1970 i 1971
Nombre de toms: 1
Estat: publicada per Ponent Mon, descatalogada i redistribuïda a un preu irrisori.
Traductor: Víctor Illera Kanaya
Informació: Quan el gekiga es trobava en el seu moment estel·lar, el Seiichi Hayashi va participar amb aquest manga en l’extinta Garo, la revista de referència per als seguidors d’aquest moviment. L’any 2000 se’n va fer una nova edició i el 2007 en va sortir a la venta una OVA.
Ressenya: Quan vaig acabar de llegir aquest tom per primera vegada, tenia maldecap i no sabia ben bé definir la història. Va ser a la segona relectura que, més o menys, vaig acabar enxampant-li la dinàmica.
El manga alternatiu moltes vegades és difícil d’entendre i no saps per on agafar-lo. La narrativa d’aquesta obra està carregada de simbolisme i, tot i que hi ha algunes referències occidentals, el distanciament cultural no ajuda pas a ficar-s’hi de ple. Sortosament, la història és senzilleta i té una trama principal ben definida: els problemes de parella de l’Ichiro i la Sachiko degut a l’obsessió de ser mangaka del primer.
Malgrat la primera impressió, es pot dir que aquest manga m’ha agradat. Fet i fet, em motivo molt amb aquesta mena de reptes i li dono voltes i més voltes al tema. M’encanta després la sensació d’haver entès quelcom i entrar en una mena d’il·luminació.
Aquest manga, per sobre de tot, transmet els sentiments de frustració i solitud com pocs. Però no només es queda aquí, sinó que realitza un seguit de crítiques socials, algunes més subtils que d’altres com poden ser: a la Garo (la revista on es publicava aquest manga i, precisament per això, em va estranyar), a les feministes japoneses quan es casaven i, sobretot, als joves, que donem massa importància a banalitats i se’ns passa per alt allò que realment és transcendent.
Una cosa que m’ha sorprès moltíssim és l’època en què es va realitzar aquesta obra. El dibuix no ha envellit gens; és súper-actual! Si m’haguessin dit que es va fer l’any passat, m’ho hauria cregut i tot.
La traducció és bastant correcta, però té alguns defectes de traductor automàtic, com pot ser atorgar gènere masculí a quelcom femení, la qual cosa em feu lleugerament més difícil comprendre l’obra. Aquests detalls et deixen descol·locat. Per la resta bé, però.
L’edició és totalment estàndard i si en tinc alguna queixa és pel preu al que va sortir a la venta i perquè els de Ponent Mon no s’han dignat a posar cap mena de reportatge al final. Sí, ja sé que l’editorial no hi està obligada, però amb un manga tan estrambòtic com aquest, hauria estat de gran ajuda per a poder acostar-se una mica més a la seva escència.
D’altra banda, m’agradaria fer esment sobre que no puc arribar a comprendre com Ponent Mon va decidir arriscar-se amb una obra com aquesta i publicar-la en aquesta edició tan discreta (i amb aquest preu abusiu). Segons el meu punt de vista, diversos factors la converteixen en el súmmum de la no-comercialitat. De cara als aficionats al manga, el dibuix no resulta gens atractiu i el nom de l’autor és completament desconegut. De cara als aficionats de còmic americà-europeu, que són els principals consumidors dels mangues editats per Ponent Mon, està editat en sentit de lectura original (la qual cosa, per a mi, suposa un al·licient) i el tom és rematadament baix pel que estan acostumats. A més, puc afegir que per la portada, aquesta obra podria passar més aviat per un llibre que no pas per un còmic, la qual cosa no ajuda en absolut. I, evidentment, tampoc ajuda el fet que l’edició fos més aviat normaleta i es posés originalment a la venta per 15 €. Jo, sincerament, mai hauria pagat aquest preu per aquesta obra, ni tan sols ara, que sé que m’agrada, perquè, si bé amaga un elevat talent, no és el millor que he llegit. Ni tan sols dins de l’excentricitat en què es mou.
Pros:
- Et fa trencar-te una mica el cap i treure-li la pols a les neurones.
- L’última pàgina és pura catarsi.
Contres:
- A vegades, fins i tot després de vàries relectures, la narració resulta una mica confusa.
Recomanable a tot aquell que adori el manga gafapasta i alternatiu.
Entry filed under: Gekiga, manga dels '70, Ponent Mon.